Vad är egentligen fastighetsboxar?

Numera är det vanligt med brevlådor i form av boxar nere i trapphus eller utanför hus. Få känner dock till att dessa egentligen heter fastighetsboxar.

Vi har alla sett dem, stora intetsägande lådor med fack. Ofta är de placerade längst ner i ett trapphus, alternativt precis utanför bostadshuset. Att dessa är tänkta att innehålla post inser de flesta relativt fort, men vad kallas egentligen dessa kollektiva brevlådor? Jätte-brevlådor? Hus-lådor? Lägenhetsfack? Nej, den korrekta termen är fastighetsboxar.

Så varför har det då blivit så populärt med dessa fastighetsboxar? Jo, för det första är de ytterst säkra. Varje fack är utrustat med någon form av låsanordning som endast ägaren har möjlighet att låsa upp. På så vis går det att garantera att post som levererats i boxen endas kan tas emot av den som kan öppna facket.

Det finns många fördelar med fastighetsboxar

Förr hade nästan alla dörrar i flerfamiljshus någon typ av brevinkast. Detta förde med sig en säkerhetsrisk för den boende eftersom inbrottstjuvar kom på sätt att gå igenom brevinkastet för att lyckas låsa upp dörren inifrån. Detta är ett bekymmer man slipper att oroa sig för när man bor i ett hus med fastighetsboxar.

Sist men inte minst minskar ljuden från trappuppgången när man inte har ett stort hål till brevinkast mitt i dörren. Gamla brevinkast hade dessutom en tendens att inte vara helt täta och detta förde med sig risken för drag i hallen. Alla dessa tråkigheter är ett minne blott när man istället väljer att ha fastighetsboxar i huset.

Publicerat den
Kategoriserat som Bostad